Quantcast
Channel: Oana Borviz – Bookaholic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 224

Scriitori născuți în luna mai

$
0
0

Postam în urmă cu ceva timp un material despre câțiva scriitori născuți în luna martie. Iată că acum am vrut să aflu ce scriitori faimoși s-au născut în luna florilor. Am ales, ca și data trecută, doar patru, printre aceștia numărându-se și un român (asta pentru că la acea postare m-a certat o cititoare pentru faptul că nu am făcut referire la nici un autor de-al nostru:)). Cei patru scriitori născuți în luna mai sunt autori care și-au transpus obsesiile în cărțile lor și care au transformat detalii biografice în semne ale unei literaturi universale.

Arthur Conan Doyle

Conan Doyle22 mai 1859. Cine nu a auzit de strălucitul detectiv Sherlock Holmes și de loialul său asistent Watson? Scriitorul scoțian Arthur Conan Doyle (1859–1930) i-a dedicat acestui personaj, care l-a făcut cunoscut în întreaga lume, nu mai puțin de 60 de povestiri polițiste. Experiența de medic a lui Doyle – a studiat medicina la Universitatea din Edinburg și chiar a practicat câțiva ani această meserie -, spiritul său aventurier – a fost o vreme chirurg pe o navă care vâna balene la Cercul Arctic – dar și interesul său pentru Spiritualism – un tip de credință despre care acesta avea să scrie mai târziu în multe lucrări de-ale sale – au stat la baza creării personajului Sherlock Holmes și a aventurilor sale fără egal. Unul din oamenii care l-au ispirat pe Arthur Conan Doyle a fost, se pare, un mentor de-al său de la școala de medicină, profesorul dr. Joseph Bell, a cărui putere de observație l-a fascinat într-atâta pe scriitor încât i-a împrumutat-o detectivului său.

Sherlock Holmes nu este însă singurul personaj inventat de scriitorul scoțian, profesorul Challenger, protagonistul unei serii de povestiri fantasy și science fiction, este de asemenea rezultatul plăsmuirii lui. Doyle a popularizat de asemenea, prin câteva din povestirile sale, misterul navei Mary Celeste, care a fost descoperită pe 5 decembrie 1872 în Oceanul Atlantic, fără pilot și aparent abandonată. Acesta a mai scris și romane istorice, poezie, piese de teatru.

Ian Fleming

Ian Fleming28 mai 1908. Asemenea lui Arthur Conan Doyle, scriitorul britanic Ian Fleming (1908 – 1964) s-a inspirat mult din propria experiență – a fost jurnalist și ofițer de armată – în construirea a numeroase detalii din seria de romane și povestiri ce-l au ca protagonist pe James Bond. Agentul 007, agentul serviciilor secrete britanice, despre care știm atâtea și din seria de filme cu același nume, a apărut pentru prima dată în romanul din 1953, “Casino Royale”. De atunci, Fleming a mai scris încă alte 11 romane și două colecții de povestiri – toate dedicate detectivului. Acestea au fost scrise la casa lui din Oracabessa, Jamaica, și publicate anual (cu excepția a două cărți care au fost publicate după moartea lui, în 1964).

Gérard de Nerval

Nerval22 mai 1808. Gérard de Nerval (1808-1855), poet romantic francez care i-a influențat profund pe simboliști și suprarealiști prin scrierile sale care reflectă viziuna legată de relația dintre viața de zi cu zi și supranatural, este cunocut astăzi mai ales pentru volumul “Călătorie în Orient”, un jurnal de călătorie care examinează tradiții vechi, simboluri și religii. Cartea a fost scrisă în urma unei experiențe care avea să-i lase urme pentru tot restul vieții: relația cu actrița Jenny Colon, care s-a căsătorit în cele din urmă cu un alt bărbat și care a murit la scurt timp după aceea.

De atunci, scriitorul a suferit tulburări mentale severe fiind spitalizat de cel puțin opt ori. Totuși, aceasta a fost perioada lui de maximă creativitate, când a scris povestirea “Sylvie” (1853); cartea “Aurélia” (1853–54), în care descrie propriile obsesii și halucinații dar și pasiunea nebună pentru Jenny Colon; sonetul “Les Chimères” (1854) etc. S-a sinucis la Paris, spânzurându-se de un grilaj de canalizare în Rue de la Vieille – Lanterne, în noaptea de 26 ianuarie 1855.

Gheorghe Crăciun

Gheorghe Craciun8 mai 1950. Brașoveanul Gheorghe Crăciun (1950-2007), autor al unora dintre cele mai originale romane românești – “Acte originale/ Copii legalizate” (1982); “Compunere cu paralele inegale” (1998 – prima ediție, 1999 – a doua), “Frumoasa fără corp” (1993); “Pupa russa” (2004) – a fost scriitorul care a îmbinat perfect inteligența teoretică cu talentul; un optzecist care “a regândit proza la nivel european, dintr-o perspectivă nouă, radicală”, după cum spunea Alexandru Mușina, un scriitor experimental care a pus în centrul scrierilor sale ideea de căutare disperată a corporalității (un corp care încearcă să se exteriorizeze prin cuvânt).

Gheorghe Crăciun a înființat, în anii ’70, revista experimentală “Noii”, împreună cu mai mulți colegi de generație, printre care și Mircea Nedelciu, Ion Dumitriu, Ioan Flora, care i-au fost buni prietenei. A fost unul dintre fondatorii Facultăţii de Litere a Universirăţii “Transilvania” din Braşov, unde, începând cu anii ’90, a avut sute de studenți. A fost redactor șef și consilier literar la editura Paralele 45 și membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO)

Ultimul roman al lui Gheorghe Crăciun este “Femei albastre“, un manuscris neterminat, găsit în fișierele computerului scriitorului și publicat postum, în 2013.

Surse foto: larousse.frrolexblog.blogspot.ropearlsofprofundity.wordpress.comtranslations.observatorcultural.ro

  1. Foto1
    Scriitori celebri născuți în luna martie
  2. Ray Bradbury
    Corespondențe: De la scriitori la scriitori, cu admirație
  3. scriitorul Mark Twain
    Trei clipuri inedite cu scriitori – Mark Twain, George Orwell și Sir Arthur Conan Doyle
  4. Cortazar
    Caricaturi cu scriitori străini și români
  5. anna-politkovskaya
    O lună cu Anna – evenimente in memoriam Anna Politkovskaia
  6. Coperta
    Câțiva scriitori și pseudonimele lor

The post Scriitori născuți în luna mai appeared first on Bookaholic.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 224

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48