Quantcast
Channel: Oana Borviz – Bookaholic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 224

O presupusă fotografie cu surorile Brontë face vâlvă

$
0
0

„Dacă aceasta este o fotografie reală cu surorile Brontë, atunci eu sunt Heathcliff”, spune jurnalistul John Sutherland, de la The Guardian, care e gata să se identifice cu eroul romantic din „La răscruce de vânturi” în cazul în care o presupusă fotografie cu cele trei surori scriitoare de secol XIX, Emily („La răscruce de vânturi”), Charlotte („Jane Eyre”) și Anne („Necunoscuta de la Wildfell Hall”) Brontë, care face vâlvă acum pe net, ar fi adevărată.

Despre ce e vorba? Un colecționar pe nume Seamus Molloy a achiziționat, de pe eBay, cu numai 15 dolari, o imagine despre care e convins că e copia unei fotografii cu cele trei Brontë făcută la începutul anilor ’40 ai secolului XIX.

Deși milioane de oameni de pe Pământ și-ar dori să afle cum arătau aceste vizionare, anonime pe-atunci (știm că surorile Brontë foloseau sinonime masculine într-o epocă în care nici o femeie nu publica cărți), speciaiștii spun din capul locului că acest lucru nu este altceva decât o fantasmagorie.

Portretul făcut de fratele surorilor Bronte, Branwell

Portretul făcut de fratele surorilor Bronte, Branwell

Și argumentele curg gârlă: portretul fotografic era abia la începuturi, deci foarte puțin probabil ca fetele Brontë, care făceau parte dintr-o familie modestă, să se numere printre primii fericiți care să-și poată permite o astfel de fotografie; surorile nu erau cunoscute pe-atunci, deci de ce să se fotografieze?; există o fotografie cu Charlotte în profil pe când avea în jur de 30 de ani, care nu seamănă, spune jurnalistul Sutherland, cu presupusa Charlotte din fotografia cu pricina; sunt diferențe vizibile în ceea ce privește trăsăturile fețelor dintre această fotografie și celebra pictură realizată de fratele surorilor Brontë, Branwell, singurul portret oficial al celor trei Brontë (prezent în colecția National Portrait Gallery din Londra) etc. etc.

Presupusa fotografie cu cele trei Bronte, cumpărată de pe eBay

Presupusa fotografie cu cele trei Bronte, cumpărată de pe eBay

„Surorile Brontë sunt admirate și respectate peste tot în lume, așa încât este normal să existe un interes uriaș în ceea ce privește felul în care acestea arătau”, spune Ann Dinsdale, de la Brontë Museum din Haworth, West Yorkshire, care pune însă la îndoială veridicitatea acestei fotografii: „Este, totuși, puțin probabil ca surorile Brontë să se fi fotografiat”. „Ar fi minunat să fie adevărat”, spune și Catherine Rayner, de la Brontë Society, care mărturisește însă că „o mare parte din mine spune că nu crede că sunt ele”.

Colecționarul Seamus Molloy caută orice mic detaliu care să dovedească că în acea fotografie chiar sunt surorile Brontë. Folosind un software special, Molly, a identificat pe spatele fotografiei, cuvântul „Bells”, făcând astfel legătura cu pseudonimele cu care cele trei își semnau primele romane: Currer, Ellis și Acton Bell. Pe de altă parte, colecționarul a cerut părerea mai multor experți, printre care și cea a doi experți în istoria costumului, care spun că hainele purtate de cele trei femei sunt caraceristice anilor ’50 ai secolului XIX, deci decadei următoare morții lui Emilly (1848) și a lui Anne (1849).

Până una alta, nu există date convingătoare în ceea ce privește veridicitatea acestei fotografii: proveniența imaginii nu este cunoscută, iar investigațiile sunt abia la început. Iar la cât de sceptici sunt în acest moment experții, se pare că trebuie să ne mulțumin deocamdată cu profilurile celor trei Brontë pictate de fratele lor, Branwell :).

Surse foto: kleurrijkbrontesisters.blogspot.roen.wikipedia.org

The post O presupusă fotografie cu surorile Brontë face vâlvă appeared first on Bookaholic.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 224

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48