Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 224

The Great American Dreamer: un documentar despre Scott Fitzgerald

Pe la vreo 40 de ani Scott Fitzgerald era complet ruinat. Bea de stingea, cărțile lui nu se mai tipăreau, numele lui era deja uitat. Cam așa începe “F. Scott Fitzgerald: The Great American Dreamer” (A&E DVD Archives), un documentar care schițează biografia unuia dintre cei mai cunoscuți scriitori americani.

Filmul – care nu e deloc mare și care folosește fotografii și filmări de arhivă – te prinde încă de la început, când îi prezintă pe marele visător american și pe sălbatica lui soție, Zelda, drept simboluri ale epocii jazz, acea perioadă din anii ’20 ai secolului trecut, “ani nebuni” de prosperitate economică și dinamism cultural și artistic.

Îl vei vedea pe eroul propriei tragedii - “Arată-mi un erou și-ți voi scrie o tragedie!“, a spus Fitzgerald odată, – în anii copilăriei petrecuți în Saint Paul (Minnesota), unde s-a și născut dealtfel într-o familie iralndeză de clasă mijlocie, și unde a descoperit de foarte mic pasiunea pentru literatură (a publicat prima poveste în ziarul local pe când avea 13 ani); în timpul studenției la celebrul colegiu Princeton, unde avea să-și descopere două mari “probleme”: geniul literar și plăcerea de a bea; în anii de muncă asiduă, când scrie (romane sau scenarii de film) și revizuiește totul de mai multe ori, astfel ajungând să-și șlefuiască un stil ce avea să devină legendar (așa a scris primele trei romane de succes: Cei frumoși și blestemații, Marele Gatsby, Dulce e noaptea – pe care a revizuit-o de 17 ori -).

Îl vei descoperi pe Scott dornic de bogăție, faimă și “fete de aur”, ca mai toți tinerii americani din acea perioadă (fata lui de aur va fi Zelda, deși înainte de a o cunoaște, Scott a fost îndrăgostit de o tânără bogată, care renunță la el pentru simplul fapt că “fetele bogate nu se căsătoresc cu băieți săraci“, replică ce apare și în “Marele Gatsby”).

Nu vei rămâne indiferent la femeia cu care s-a căsătorit, Zelda, o extravagantă inteligentă și talentată (ea înșăși avea să scrie cărți), o femeie a exceselor, care suferea de schizofrenie; și nici la iubirea lor, “o iubire care se-ntâmplă o dată la un secol“, după cum spunea chiar Zelda, condimentată cu de toate: multă pasiune, ură, trădare, devotament, drame (Scott moare la vârsta de 44 de ani în urma unui atac de inimă, Zelda piere la 48 de ani într-un incendiu survenit în spitalul de boli nervoase în care era tratată).

The Great American Dreamer îți aduce în față momentele importante din viața lui Fitzgerald, al cărui portret – ce desenează sensibilitate, geniu, devotament, ambiție, dependență – te va emoționa cu siguranță. Însă știi și tu că cel mai bine îl vei cunoaște (re)citindu-i cărțile, acele frânturi din propria lui viață, care descriu cel mai bine sufletul și mintea unui mare visător american.

surse foto: biography.com, youtube.com

The post The Great American Dreamer: un documentar despre Scott Fitzgerald appeared first on Bookaholic.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 224

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48