De câte ori ajung în centrul din Miercurea Ciuc îmi place să mă plimb pe Petőfi, stradă numită astfel după poetul maghiar Petőfi Sándor, unde găsești magazine drăguțe, terase, cafenele și ciainării intime, librării cochete.
Una dintre acestea din urmă este librăria Gutenberg, aflată la parterul unei clădiri renovate, cu vitrine mari, prin care zărești încă din stradă cărți frumos copertate.
E o librărie micuță și cochetă în care te simți bine de cum ai intrat; un spațiu luminos și dichisit, cu multe cărți frumoase, ale căror ilustrații deosebite te fac să te simți ca într-o expoziție, cu tablouri pe pereți, corpuri de iluminat, canapele pentru citit, loc de joacă pentru copii.
Deși majoritatea titlurilor sunt în maghiară, există destule cărți și în limba română, cum sunt, spre exemplu, cele din secțiunea dedicată titlurilor de la Humanitas sau multe dintre cărțile dedicate copiilor.
Sunt volume editate la edituri din Miercurea Ciuc (inclusiv editura Gutenberg), din Cluj Napoca, Tg. Mureș sau la edituri din Ungaria; sunt cărți pentru cei mari și pentru cei mici, de istorie și literatură, poezie și antropologie, teatru și film; sunt povești minunate pe care le ghicești și le îndrăgești de cum le vezi coperțile și ilustrațiile.
Mai toate par unicate datorită designului excepțional (multe din cărțile pentru copii, spre exemplu, au ilustrațiile realizate de artiști din România, cum este, spre exemplu, Kürti Andrea, un talentat designer și ilustrator din Cluj Napoca).
În picioare, pe scaune sau pe canapea, pe pernele moi de la spațiul amenajat – pentru copii – cu cărți, hărtie și creioane colorate, jucării și paravan pentru teatru de păpuși, poți să întorci câte pagini de carte ai chef. Și vei avea, pentru că nici măcar o carte nu este lipsită de spectaculozitate.
Surse foto: Fotografiile au fost făcute de autorul articolului
The post O librărie drăguță din Miercurea Ciuc unde ți-ar plăcea să răsfoiești o carte appeared first on Bookaholic.